Träna häst och köra häst i Ulricehamn, Borås, Gällstad, Västra Götaland, Jönköping, Småland. Optimal Hästhälsa
 
 
 
 
 
 

Aktuellt

2022-06-30

Väldigt längesen en uppdatering här :-), och det har hänt mycket under tiden. Jag har bland annat flyttat min verksamhet till en ny bostad där jag har mina egna hästar på hemmaplan vilket är väldigt skönt och underlättar i vardagen. Men tyvärr har jag inte möjlighet att ta emot kundhästar hemma, inte än i alla fall, och det saknar jag mycket.

Istället kommer jag fortsatt hem till dig och din häst för både behandling, kroppsservice och träning, alternativt ses vi på anläggning eller annan plats om det gäller träning.

Ny leverans av linfrökaka är snart på gång igen, det väntas bara klarhet gällande storlek på säckar från återförsäljaren först.

Det har också blivit vissa förändringar i prislistan, bland annat på behandlingar. Där har det blivit olika pris på 1:a respektive övriga besök då det generellt tar längre tid första gången.

Även blivit lite ändringar för resekostnad vid enskilda träningar och i min generella debitering jag haft på olika reslängder. Övrig resekostnad, vid grupp på samma ställe, delas kostnaden som vanligt emellan alla deltagare. Mer info finns i prislistan.

För övrigt rullar det på för fullt och jag är tillgänglig lättast för frågor eller bokning på sms eller messenger, men givetvis går det alltid att prova att ringa också. 0768-306455.

Tills vi hörs och ses så önskar jag en riktigt fin sommar!


1 februari 2020 Öppet hus i Dalsjöfors - Friskvård och hälsa för kropp och själ
 • Har du ont i kroppen?
 • Spänd i nacke och axlar?
 • Smärta i rygg, länd eller höft?
 • Trötta och ömma fötter?
Vi bjuder in till öppet hus, kom för att prova på våra behandlingar.

Lördag 1 februari kl 10-14.
Badhusvägen 12 i Dalsjöfors.
Vi bjuder på nyttigare hälsofika och öppet-hus-rabatt på nya bokningar.

VÄLKOMNA till oss,

MK Helhjärtat - Ortobionomibehandlingar för hela kroppen.

Alexandras Friskvård - Idrottsmassage, djupvågsbehandling och elektroterapi.

Sören Jacobsson - Healing och healingmassage.

För mer info ring, Marta 0739-602155 eller Alexandra 0768-306455


2019-04-25

Solen och våren har anlänt, härligt, men med enorm torka som följd.
Vi hästägare minns med oro förra årets sommar och svårigheterna då med mycket kring våra hästar såsom bete, vatten, foder, insekter, hovar etc.

Grundvattnet ligger fortfarande under normal nivå så vi bör verkligen tänka oss för i vårt förbrukande både med dricksvatten och tvättning/dusch av hästarna.

Givetvis behöver hästarna ha fri tillgång på vatten men man kan välja att fylla mindre och oftare för att undvika att behöva hälla ut smutsigt och ofräscht vatten. Samtidigt kan vi undvika att duscha hästarna mer än nödvändigt för att hålla dem rena utan vi får ta fram ryktborsten och skrapan och jobba på. :-)

Så får vi väl be till vädergudarna om regn så att vi inte får samma extrema sommar i år som förra året. Kanske en regndans vore något? :-)

Rid, kör och arbeta hästarna väl och se till hästens behov och inte bara till dina egna. Och har/får du problem med något i ditt hästägande så tveka aldrig på att ta hjälp, både för din egen som för hästens skull.

Ha en fortsatt fin vår!
Vänligen Alexandra


2018-08-27

Nu har nog hösten anlänt och hettan har lämnat oss.
Vi är väl många, eller i stort sett alla, hästägare som varit mer eller mindre berörda av årets sommar med solen och torkan. Brist och ovisshet kring vinterns grovfoder, brist eller sparsamhet på vatten, brist på flughuvor med årets rekord av flugor och insekter, värmen och hettan för hästarna ute i hagen på dagarna osv. Så nu får vi allt glädjas åt syret i luften och vattnet i regndropparna!

Nu kör jag på med arbetet som vanligt så behandlingar och träningar bokas lättast genom telefon, sms eller mail. Mer/närmare information kring mitt arbete finns under fliken "Tjänster" och där väljer man respektive intresseområde. En nyhet som inte står med i listan ännu är att jag även har ett Equiband för att hjälpa hästen att bättre/lättare hitta sina magmuskler och bålstabilitet.

På just träningssidan fokuserar jag på helheten i ekipaget och hästens förmåga att röra sig med en biomekanik som en häst bör göra, för välmående, funktion, prestation och hållbarhet.

Det är inte lätt att ta sig ur vardagens problem som uppstår eller som kanske har funnits en tid. Kanske agerar hästen på ett speciellt/missbelåtet sätt på stallgången när du lägger på sadeln, eller hästen rör sig ojämnt med olika långa steg utan att vara halt, eller hästen tar tag i bettet varje gång du tar en halvhalt, eller hästen lyssnar inte på din skänkel/kommunikation, eller hästen har svårt att "gå i form" och att slappna av när du rider, eller har du själv svårt att slappna av helt när du sitter i sadeln osv. Det finns många detaljer att optimera i ett ekipage.

En svårighet för ryttare är att kunna tyda hästens signaler och utifrån det göra det bättre/lättare för hästen. En annan är att som ryttare kunna bidra med balans och avslappning i sadeln, annars kan vi inte begära och förvänta oss att hästen ska kunna hitta balans och jobba avspänt.

Jag fokuserar på det positiva i ekipaget, utan positivitet och glädje kan vi inte utvecklas tillsammans med vår häst. GER du till exempel hästen tygeln eller TAR du den? "Att ge är bättre än att ta".

Jag hjälper er som ekipage, som helhet, utan att vara bunden till någon specifik gren. Endast privat/enskild lektion, 250 kr/ekipage + ev resa.

Välkomna!


2018-05-23

Nu är sommaren verkligen här! :-)
Tiden går så ofantligt fort vare sig man vill eller inte. Det var väldigt länge sedan jag uppdaterade här nu både på gott och ont. Mycket har hänt och det har varit en tuff period i mitt liv p ga svår sjukdom och dödsfall i familjen och det har påverkat stort, även i mitt företagande.

Nu har det dock börjat stabilisera sig i någon slags vardag och arbetet flyter på mer normalt igen. Så nu är det dags att informera om nyheter och övrig aktuell information igen.

Jag med familj har flyttat på oss och jag utgår numera ifrån Böne, strax norr om Ulricehamn. Som vanligt brinner jag för HÄSTEN, fysiskt och mentalt i en helhet men även tillsammans med människan. Jag erbjuder och arbetar fortfarande med:
 • Behandling, friskvårdande/förebyggande och även rehabiliterande.
 • Tömkörning - att rida ifrån marken - variation i hästens arbete, förebygga skador samt under rehabilitering.
 • Ridträning, utan specifik inriktning/disciplin utan fokus på ekipaget i harmoni, kroppsmedvetenhet hos både ryttare och häst, hästens biomekanik och att förebygga skador.
 • "Nystart/omstart" av felarbetad/skadad/svårkommunicerad häst.
 • Körning, hos mig med rutinerad skolhäst eller hos dig med ditt körekipage.
Behandlingen kommer jag oftast till dig och hästen för. Vi bokar efter hand samtidigt som jag ganska regelbundet är i ex Borås och Jönköping. Träningarna i alla disciplinerna kan ske antingen hos dig eller hos mig, i paddock.

Det kommer även bli någon/några praktiska kurser i stallet framöver samt även praktiska träningstillfällen i tömkörning, ridning och/eller körning. Information går ut mestadels genom Facebook och sidan "Optimal Hästhälsa" där.

Välkomna!:-)


2017-02-18

Nyheter på gång hos mig på Berga.
F r om första helgen i mars kommer jag att ha en kollega och samarbetspartner i mitt stall. Tina arbetar med unghästar och inridning och har stor erfarenhet från detta, både från dressyr som hoppning. Hon har arbetat med hästar och utbildning bl a i Tyskland och Sverige, däribland som skötare och ryttare hos Malin Baryard.

Jag förmedlar gärna ditt intresse till Tina, om du vill ha mer info kring hjälp med inridning och utbildning av din unghäst, tills hennes hemsida blir färdig inom en framtid.

Jag kommer fortsättningsvis ta emot hästar som innan, för träning, problemlösning, rehabilitering, pensionat osv, men i en något mindre omfattning och färre platser. Men med planering och bokning i god tid så är det nästan som vanligt. :-) Välkomna till oss på Berga Gård i Gällstad!


2017-01-08

Jul o helger har passerat o kanske har både folk o fä fått lite vila.
Å så kom det lite vinter till slut ändå. Så nu hoppas jag att broddarna kommit fram o är satta i skorna så att hästen/arna kan gå avslappnat i hagen. Därmed undviker du onödiga spänningar o risker för halkning o fläkskador.
Men visst finns det risk med broddarna o ev tramp- eller sparkskador så boots kan ju ex undvika de värsta skadorna av tramp.
Tänk på att när/om snön försvinner bör broddarna tas ur då de annars medför en ökad risk för skador på senor, ligament, kotor etc. Detta då hoven stoppas upp i steget o glidfasen uteblir alt att hoven sitter kvar i underlaget/geggan när hästen vrider o vänder runt.

Jag har nu också gjort vissa förändringar i min prissättning, se mer exakt i prislistan under fliken tjänster.

Njut nu av snön så länge den ligger kvar.
Sen ser vi fram emot solen o våren, nu går vi mot ljusare tider.

Vintriga hälsningar Alexandra


2016-10-30

Hösten o mörkare tider är här, men hittills har vi ju faktiskt haft en fantastiskt fin höst. Det kan nu bli lite tuffare att vara hästägare o att hålla träningen igång som man har tänkt. Så det är tur att den fiffiga uppfinningen PANNLAMPAN finns! :-)

Hos mig har det hänt mycket under sensommaren o hösten. Jag har ju bl a börjat att arbeta med djupvågsmassage vilket har blivit ett otroligt lyft både för resultat o respons från hästarna under o efter behandlingarna men även för mig själv o min egen kropp. Dels sparar jag axlar o nacke gentemot när jag masserar manuellt o dels så friskvårdar jag också mig själv regelbundet med hjälp av maskinen.

Jag har nu också möjlighet att hjälpa även dig som ryttare med djupvågen, för att släppa spänningar, minska värk, öka cirkulation o flöde i kroppen. Mycket av våra egna spänningar o stelheter byggs ju på genom sittandet i sadeln, på kontoret o i bilen.
Prova-på-pris nu i november är 250 kr, därefter blir det 350 kr, ev resa tillkommer.
Jag har massagestol med mig om du vill att jag kommer till dig.

I samband med årsskiftet sker några justeringar i prislistan, bl a med storhelgspriser på pensionatet o en höjning på ridlektioner. Se mer detaljer i prislistan, under fliken tjänster.

Har du frågor eller funderingar så hör gärna av dig, antingen via kontaktformuläret här på hemsidan eller via sms/telefon. Välkomna!

Ha det gott så länge o njut av hösten!


2016-06-10

Vilket härligt väder, sommaren är verkligen här på allvar! Midsommaren närmar sig med stormsteg o därmed semester, ledighet, sommarbete osv för många. Men samtidigt som det är njutning för oss kan det bli/vara en plåga för många av våra hästar både med värme, insekter o mycket gräs.

Här på Berga Gård o Optimal Hästhälsa rullar det på i rask takt. Det är en härlig blandning av arbetsuppgifter men med den gemensamma nämnaren vår vän hästen. Den senaste tiden har jag behandlat o friskvårdat, tränat ridning o tömkörning, varit på kurs i diagnosticering på Husaby Hästklinik, kurs på BYS Skara o "hästens förutsättningar för arbete", haft praktikant på plats etc.

I det närmaste väntar fortsatt rid/träningsutbildning på Jädra Gård i Enköping för Gerd Heuschmann, veterinär, beridare, författare o en av grundarna till Xenofon - föreningen för hästens välbefinnande. Gerds fokus ligger på hästens välmående o fungerande muskulatur genom rätt arbete utifrån hästens biomekanik. Med biomekanik menas på det sätt kroppen bör arbeta, med jämvikt, så som naturen menat. Där igenom motverkas spänningar, sned- överbelastningar o skador i kroppen. För hästens hälsa.

Egen fortsatt utveckling o utbildning är ett måste o jag underhåller mina kunskaper fortlöpande.

För övrigt så är det fullt på pensionatet under sommaren. 3-5 hästar kommer att bo o arbetas här under juli o augusti. Hästar från skiftande discipliner o varierande ålder ska arbetas i både tömkörning, ridning o hand- markarbete. Därför kommer jag under perioden inte vara regelbunden på tur för behandlingar o träning hemma hos dig/kund. Det kan dock finnas möjlighet att komma hit på speciella tider. För övrig rådgivning finns jag tillgänglig på sms, mail eller via facebook med normalt svar inom 1-2 dygn.

Några råd för extra omtanke så både du o din häst ska må bra under sommaren:
 • Friskt o fräscht vatten, byt helst dagligen då det växer o frodas bakterier o beläggning i karet fort i värmen.
 • Flugtäcke om hästen är känslig för insekter. Täcket ger skydd utan påverkan på häst eller miljö, till skillnad mot de starka o giftiga insektsmedlen.
 • Flughuva eller flyveil, för att skydda de känsliga ögonen. Ger även lite skydd mot solens starka strålar.
 • Vid behov ta in hästen i stallet för att undkomma den värsta tiden eller perioden med knott på kvällar/morgnar. Vissa hästar är extra känsliga samtidigt är knotten extra giftiga ex på våren som kan bidra med hemska allergipåslag.
 • Gräset kan också ge otrevliga problem för känsliga o/eller överviktiga hästar. Ex svullna ben, allergisymptom, övervikt, fång.
Hoppas nu att ni får en fin sommar o att ni gör så mycket som möjligt av det som får er att må bra!

Soliga hälsningar//
Alexandra =D


2016-04-07

Det har varit en hektisk period med mycket på schemat hos Optimal Hästhälsa. Har haft ett flertal besökare på hästpensionatet, friskvårdsbehandlingar, tömkörning o träning. Men nu har vintern blivit till vår. Eller..? ;-) Å kvällarna är långa o ljusa. Till helgen ska det dessutom bli lite sol o härliga temperaturer igen.

Så nu börjar det bli dags att ta tag i tömträningen igen, även de som inte haft tillgång till ridhus under vintern utan får vänta på att väder o underlag tillåter utomhus. Är kanske du o någon/några kompisar intresserade att lära er eller önskar hjälp att utveckla kunskapen att tömköra o träna hästen ifrån marken? Hör av er, så bokar vi tid o plats för en uppstart på en av de bästa träningsvarianterna för din häst!

Har du kollat över hästens fysik o muskulatur efter vinterns kyla o hårda underlag? Annars kan det vara dags att göra det nu, för att förebygga o förekomma ryggproblem o skador över lag. Att ta hand om små känningar innan de växer till stora problem. Erbjudandet till nya kunder finns fortfarande som vanligt med 3 behandlingar o den 3:e med 50% rabatt.

Det går även att boka den uppskattade föreläsningen, innehållande bl a friskvård, helhetstänk, muskulatur o biomekanik. Det samma gäller den praktiska kursen "massage, pilates o stretching för hemmabruk" där du får tips o råd vad du kan göra själv i den dagliga hanteringen.

Ta hand om dig o din häst!

Välkomna till Optimal Hästhälsa!2015-09-12

Nu firar jag 5 år med Optimal Hästhälsa o erbjuder därför lite rabatt så här på höstkanten. =)
15% på en behandling för alla kunder, gamla som nya.

Å det kan ju faktiskt vara läge nu att se över hästens fysik o muskulära status inför den fortsatta hösten med träning, tävling eller bara njutning i skogen.

Positivt att ta itu med små problem innan de växer o blir till stora bekymmer, eller att ta hand om spänningar, snedheter eller träningsrelaterade tröttheter i hästens kropp. Eller varför inte bara ge hästen en stunds extra välmående?

Erbjudandet gäller under september.

Välkomna!


2015-08-04

Sommar o sol, o full aktivitet hos Optimal Hästhälsa på Berga! Pensionatet har haft några hästbesökare nu i sommar då deras ägare har varit på semester. En del har "bara" bott här i box o hage medan andra har arbetats i tömmen eller sadeln för att vara igång som vanligt. Å fler är på gång hit för både arbete o konvalescens. Alternativen o uppläggen varierar utifrån vad du som ägare har för önskemål för din hästs vistelse här. Givetvis går det även att kombinera med fysisk genomgång o behandling.

Jag brinner ju för hästen som helhet o vill bidra till optimala både inre o yttre förutsättningar för hästens välbefinnande. En nyhet är därför nu att jag även rekommenderar naturliga mineraler o vitaminer från AME-produkter för att ge hästen kvalitet även från insidan. De naturliga örtbaserade preparaten tas av hästen upp på ett mycket effektivare sätt än de kemiskt tillverkade medlen. Jag har ett grundsortiment hemma men tar även hem mer eller större sortiment vid behov o önskemål.

Jag saluför även analyserat svensktillverkat linfröpellets från en tillverkare utanför Lidköping. Ges framförallt för mage o tarm, hov o hårrem. Säljes i säckar om 25 kg.

För egen utveckling o utbildning, o indirekt för mina kunders trygghet, fortsätter jag även min vidareutveckling inom träningen o ridningen. Genom mina återkommande besök på träningarna för Dr Gerd Heuschmann, tysk veterinär o beridare, som kommer till Sverige o Jädra Gård i Enköping några gånger om året.


Gerd förespråkar o utbildar arbete utifrån hästens biomekanik o fysik fritt från tvång, styrka o hårda tag. Ekipaget ska samarbeta likt en dans mellan två följsamma partners. Nästa tillfälle blir i september. Läs gärna mer på jadra.se.

Prisändringar
För information så väntar även en korrigering i min prislista f r om 1 oktober. Dels på reseersättning o dels ett uttag av restidsersättning, när jag åker ut för behandling eller träning. Men givetvis finns alltid möjligheten även att komma hit till mig istället.

Har ni vägarna förbi är ni så klart varmt välkomna in o hälsa på oss på Berga!
Soliga hälsningar // Alexandra


2015-07-11

Mitt i juli o sommaren med semester för många vid det här laget. De flesta ogillar säkert det alltid så omtalade vädret som antingen är det ena eller det andra. För mycket regn eller för lite, för mycket sol eller för lite, för varmt eller för kallt. Vi människor blir ju liksom aldrig nöjda!

Men även utan semester, utan gassande sol, med en hel del regn o även blåst, så känner jag mig väldigt glad o tacksam över livet jag lever o att bara få vara här o nu. För man kan väl inte vara annat när man får bo så fantastiskt som här på Berga Gård? När man får jobba med hästar/na o ge dem den hjälp de behöver för att må, fungera o träna väl? När man är frisk o stark, har mat på bordet, en varm familj med sambo o hundar som tycker om en?

Det ska ju va gott å leva! :-)

Även hästarna uppskattar ju läget o livet bättre när vi själva mår bra o känner oss starka o tillfreds. För när vi inte är i balans, kanske ledsna, grubblande, oroliga, arga eller stressade, sänder vi ju all den negativa energin över till hästen o en massa konstiga signaler som hästen tolkar o tar till sig.

Så se på dig själv o din omgivning, o lägg märke till allt du faktiskt har att vara tacksam för. Känn dig positiv för då sänder vi bra signaler till hästen!

Jag är igång o arbetar o finns tillgänglig i stort sett hela sommaren för den som är sugen på tömkörning, för den som behöver hjälp med fysiken o behandling o jag har även plats här för din häst på pensionatet om du vill att hästen ska tränas när du själv är bortrest.

Trevlig sommar alla hästar o hästvänner!


2015-05-26

Är riktigt vackert med grönskan i naturen just nu men kanske inte så trevligt med bristen på värme. Men det är ju trots allt då ännu skönt för hästarna som faktiskt slipper mycket av flygfän o insekter när värmen väntar på sig. Å sommaren kommer nog ändå till slut.

På Berga Gård rullar livet på som det ska. De senaste veckorna har varit mycket bokningar av både gamla som nya kunder, blandat med friskvårdsbehandlingar, tömkörning o körning i vagn.

Å för alla nya kunder har jag ju paketlösningen av 3 behandlingar med den 3:e för halva priset (för utnyttjande inom 3 mån).

Kika även gärna in på Optimal Hästhälsa o gilla min sida på Facebook. Där sker uppdateringar varje vecka, både vad gäller erbjudanden, priser, utbud, träningar, behandlingar mm.

Har även fått hem en ny leverans med linfröpellets, för mage, tarm, päls o hovar. Säljs i säckar om 25 kg för 300 kr. Finns på Berga för avhämtning eller bokas för önskad hemleverans.

Vi ses o hörs! :-)


2015-03-25

Härligt, härligt när våren nu är på väg! Även om det ännu blir små bakslag emellanåt så känns det o märks ändå att vi går mot ljusare tider. Å till helgen ställer vi ju dessutom om klockan o vrider fram uret 1 timma så att det blir ännu ljusare på kvällarna :-)

Nu har vi kommit i ordning så pass så vi kör för fullt här på Berga Gård o jag har nu plats till att ta emot din häst här för träning och/eller behandling. Är du nyfiken på vår verksamhet så är du givetvis varmt välkommen för ett studiebesök.

I samband med uppstarten o min mottagning här på Berga så kör jag ett vårerbjudande på friskvårdsbehandling, 750 kr istället för ord.pris 850 kr, under mars o april. Även speciellt för dig med ambitioner, som nu inför tävlingssäsongens start kan passa på att kolla över hästens fysiska status o boosta både välmående o kapacitet genom mjuk o flexibel muskulatur.

Njut av våren, må bra o träna väl!


2015-01-27

Nu är det full planering och förberedelse inför flytt av mig, min familj och min verksamhet.
Flyttlasset går till den vackra och anrika hästanläggningen Berga Gård i Gällstad.

På Berga Gård har hästen stått i centrum under lång tid och gården är väl känd i bygden bl a för framgångsrik hästuppfödning av främst hopphästar, men även för det unika stallet i två våningar.

Idag bedrivs det, av de relativt nya ägarna, i första hand inackorderingsstall men även hästuppfödning i mindre skala. Det arrangeras även träningar regelbundet av skiftande slag. Än idag står alltså hästen i centrum här. I inackorderingsstallet finns fortfarande några lediga boxar för uppstallning. Så för alla hästmänniskor och hästintresserade, välkomna till Berga Gård! Berga finns även som grupp på facebook.

I det övre stallet kommer alltså jag att inhysa min verksamhet. Där kan jag också ta emot dig och din häst för behandling när det passar dig. Jag kommer fortsättningsvis även vara tillgänglig för bokning av besök hemma hos dig om du inte har möjlighet att komma till mig. Jag tar nu också emot din häst, för kortare eller längre tid, för träning, rehabilitering, uppbyggnad, pensionat under din semester eller vid problematik såsom kommunikation, ledarskap, lastning, sadeltvång etc. För din hästs hälsa och välmående.
- Ge din häst vad den behöver!

Givetvis finns även Hästkörskolan här och är i full gång även om snön ligger på marken.

Varmt Välkomna till oss på Berga gård!
2014-12-05

Nu så verkar det ändå som att vintern så sakteliga är på väg. Vinden viner svalt om kinderna och det är svårt att vänja sig vid kylan. Men man ska ju visst "frysa in vintern" säger dem. Kanske har hästen/arna nu fått en behövlig vintervila eller nedtrappning efter årets tävlingssäsong och lagom till jul, då vi ju ändå ska försöka ta oss tid för lite lugn tillsammans med nära och kära.

I samband med "lanseringen" av min nytillverkade logotyp har jag nu också ett jul- och vintererbjudande till både gamla som nya kunder:

Jag ger dig 20% rabatt på en behandling, friskvård eller rehabilitering, för att öka eller bibehålla din ' hästs fysiska och mentala kapacitet och förmåga. Gäller fram t om 18 januari.
 • Jag har även fortsatt löpande "ny-kunds-erbjudande" med paket om 3 behandlingar med 3:e behandlingen för halva priset. Resan tillkommer som vanligt.

 • Å du som är nöjd med mitt arbete, tala gärna om och sprid det till dina vänner och bekanta. Till den som rekommenderar min tjänst till andra ger jag 10% på en behandling för varje ny kund.

  Skulle du däremot av någon orsak bli/vara missnöjd med mig eller mitt arbete, så tala gärna om det för mig, så att jag då kan åtgärda eller kompensera dig på något sätt och även få möjlighet att utveckla mig själv och mitt företag. Har du övriga förslag, önskemål eller behov så tar jag gärna emot de med.

Så ta nu hand om dig/er, både folk och fä, och njut av julen och dess innehåll. Försök verkligen att ta vara på varandra och släpp lite på alla krav och måsten, julen kommer ju trots allt ändå. Det viktigaste är väl ändå hälsa och välmående?

Lite vishet: "Gör mer av allt som får dig att må bra"

Så på detta sätt vill jag önska er alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!
Hälsningar från Alexandra

Ps. Gå gärna in på Facebook och gilla min logotyp på Optimal Hästhälsa. =)


2014-09-21

Nu nalkas hösten och lite svalare väder. Men vilken lång och fin sommar vi har haft! Finns det kanske nu också nya mål och annat träningsupplägg inför den mörkare tiden?

För egen del så är det bråda tider. Till helgen, den 26-27 sept, finns jag och Optimal Hästhälsa på Hästivalen i Skara. Hästivalen och mässan utspelar sig på Axvalla travbana och innefattar både utställare, försäljning, föreläsningar och show. Titta gärna förbi mig i montern och ta del av mina erbjudanden! Med hjälp av kodordet "TRAVA" får du en extra rabatt, 20%, på nästa behandling du bokar när vi ses på mässan. Den 1 oktober händer sedan spännande nyheter inom företaget, med speciella erbjudanden som följd... Håll utkik så hoppas jag att vi ses och hörs! :-)

Träna väl / Alexandra


2014-07-13

Semestertider och sommartider är härliga tider!

För dig som har tävlingsambitioner är du och din häst nu troligen mitt i tävlingssäsongen.
Har du kunnat pricka av dina delmål under vår- och försommaren?
Eller är det kanske något som inte riktigt har flutit på som du hade tänkt dig?

Tänk på att även resan mot målet/en ska njutas av på vägen. Å om ditt och din hästs samspel inte går som på räls hela tiden, så var inte rädd för att ta ett litet brejk, både fysiskt och mentalt. Våga stanna upp eller kanske ta ett steg tillbaka i tränings- och tävlingstänket. För att sedan starta om och genom/efter mikropausen få ett större kliv i er utveckling!

För dig som är mer av en hobbyryttare som gärna tar en tur ut i naturen och njuter av vårt vackra land så är tiden nu kanske då du verkligen har tid. Semester, sol, lugnt och skönt, bara att njuta av tillvaron och ladda batterierna inför hösten. Men med solen och värmen får ju tyvärr hästarna och även vi hästägare nu också en uppsjö av små väldigt otrevliga fiender flygande omkring i luften. Blinningar, bromsar, knott eller bara vanliga flugor, alla är de ett gissel för våra fyrbenta vänner. För den känsliga och tunnhudade hästen gör du en stor tjänst med flugtäcke, huva eller möjlighet till att gå in i skydd. Men även de andra, lite tåligare hästarna, kan behöva skydd ibland.

Kör/skolhästen Gersieka går nu för fullt i träning och tar gärna emot fler adepter bak på vagnen. Så har du tänkt tanken, känner dig nyfiken och skulle vilja prova, så tveka inte utan hör av dig! En halv timmas prova-på-körning kostar bara 200kr, såVÄLKOMMEN ut till Björkholmen på en härlig körtur!


2014-02-07

Hej Hästägare!

Hur mår din häst i kropp och muskulatur nu, rullar träningen på som du önskar? Hur verkar hästen mentalt, är den sig lik eller har något förändrats? Eller finns det något som känns tveksamt som kanske inte kan sättas fingret på?

Under vintern med både regn, kyla och mindre bra hagar och underlag, smyger det sig lätt på spänningar utan att man direkt märker av det eller att hästen inte påtalar oss tillräckligt. Men att ta itu med små problem och spänningar i ett tidigt skede innan de växer sig till stora, ger oss en betydligt större chans generellt att undvika skador. Även en ändrad mental attityd hos hästen kan vara påvisad spänning och/eller motstånd någonstans i kroppen. Det kan därför nu vara en passande tid att friskvårda och ge hästen en muskulär genomgång och kontroll av den fysiska statusen. Dels för att kunna åtgärda ev problematik inför fortsatt träning och vårens tävlingssäsong, men framförallt för hästens allmänna välbefinnande.

Jag har nu rabattpris på behandlingar, 625 kr (ord pris 775 kr) resa tillkommer. Erbjudandet gäller t.o.m. 23 mars för både nya som gamla kunder.

Även tömkörning, som kompletterande och balanserande träning för den vuxna hästen eller under unghästens utbildning, 250 kr/ 45min. Jag står med utrustning om du inte har egen.

Varmt Välkomna!


2013-12-05
Med julen stående för dörren så har jag ett erbjudande och julklappstips! Du får nu 30% rabatt på mina framgångsrika och friskvårdande behandlingar. Förebygg skador och spänningar eller rehabilitera efter skada. Även tömkörning, för flexibilitet i träningen o för hästens balansering.

Erbjudandet gäller t.o.m. januari 2014.

Vid frågor eller bokning ring 033-140206 eller 0768-306455. Välkomna!

Å med det så vill jag nu önska er alla en riktigt God Jul o Gott Nytt År!


2013-11-15
Mitten på november och fortfarande relativt varmt ute. Iallafall här nere i de södra delarna av landet. Så träningen kan rulla på som vanligt med det mjuka och fina underlaget.

Jag är nu precis hemkommen från ett par dagars seminarie och vidareutbildning utanför Stockholm. Där har Dr Gerd Heuschmann, tysk veterinär, författare och beridare, instruerat och visat hästens biomekanik både i fri rörelse och under ryttare. Han har bl a talat om hur man kan avgöra om en hälta/otakt har uppkommit av en felaktig träning och ryttarens påverkan av hästens biomekaniska mönster. Han har även praktiskt visat hur man kan åtgärda en otakt hos hästen och hjälpa den att åter hitta sin egen balans genom klassisk träning.

Så tänk på de viktiga ingredienserna i din träning, rytm, smidighet och kontakt. Hästens rytm och balans, en avslappnad, mjuk sits och en lätt kontakt med hästens mun. Fastna aldrig i handen med att dra eller bli stum. Hästens välbefinnande är A och O.

Sköt om er och träna väl! :-)


2013-10-14
Välkomna tillbaka! Nu är det dags för nystart på körskolan! Skolhästen går nu för vagn igen efter den långa, ofrivilliga vilan under våren och sommaren. Hon känns fin i arbetet och är positiv och glad att få vara med och jobba igen. Så nu kan ni även komma hit för en "prova-på". Då kör vi 30 minuter ute i naturen på grus- och gräsvägar. Jag ser fram emot en fortsatt fin körhöst ett tag framöver! Så återigen, varmt välkomna tillbaka! Nu kör vi!!


2013-08-09
Vilken härlig sommar vi har o har haft! Bara och njuta för fullt! B-) Förutom av alla insekter vill säga... De är väl bland det sämsta med sommaren. Men tack till den som uppfann flugtäcket! Jag är verkligen helsåld på det och tacksam över vilken hjälp hästarna har av det. Jag tror att de är lika glada över täcket som jag..! :-)

Om nu både du själv och hästen kanske har haft lite ledigt under några veckor i sommar så var noggrann med en successiv igångsättning. Även om det kanske inte är det allra roligaste med skrittarbetet, så gör det väldigt stor nytta både för uppbyggnad, cirkulation, senor och muskulatur. Å helst då skritta på skiftande underlag. Skritten är tyvärr en ofta underskattad gångart!

Nu äntligen börjar jag även se en ljusning i skadeläget på skolhästen. Hon har hittills gjort ganska stora framsteg i rehabiliteringen och jag fortsätter en lugn igångsättning med successivt ökad belastning i tömkörningen tillsammans med behandlingar för en bibehållen fin muskulatur. Därmed ser jag med glädje fram emot att åter kunna erbjuda körlektioner framåt hösten igen! =)

Välkomna att ringa! /Alexandra


2013-04-23
Det är inte alla dagar som är positiva o givande som hästägare. Några av de allra svåraste tillfällena är väl när ens fyrfota vän blir skadad, vare sig utgången blir en kortare eller längre konvalescens. Nu lagom till att det ännu bättre körvädret anländer till hästkörskolan har vi tyvärr drabbats av skador o tvingas ställa vår skolhäst på långtidskonvalescens. Det finns en del frågetecken kring skadan, men i dagsläget har vi tyvärr därför inga möjligheter till att ta emot några elever. Mer information kommer så snart vi kan lämna nån.

Ha det gott allihopa! :-)


2013-03-06
Vårerbjudande för din häst
Nu är våren på väg! Iallafall känns det så vissa dagar när solen är framme :-)
Det är härligt, så det är bara att njuta för fullt och samla energi!

Det kan också vara en passande tid nu att kolla över den fysiska och muskulära statusen hos din häst. Efter en relativt kall och snörik vinter kan det ha smugit sig på spänningar som vi inte märker av eller som hästen inte påtalar tillräckligt för oss.

Jag erbjuder därför nu under mars och april ett paket med
3 behandlingar för 1250 kr (ord.pris 1550 kr) med 3:e behandlingen på köpet, då tillkommer bara resan.
Eller 1 behandling för 650 kr (ord.pris 775 kr).
Resa tillkommer.

För frågor och tidsbokning Välkomna att ringa!


2013-02-03
Mitt i vintern! =) Det krävs minsann att klä på sig ordentligt för att sitta på vagnen nu i kylan. Tyvärr har ju snön försvunnit här, men det kan nog komma mera...

Men för att hålla värmen för egen del så vill ju jag förespråka tömkörningen, antingen du brukar rida och/eller köra så är det bra tillfälle nu att träna på. Och om du inte har en ridbana med lämpligt underlag att vara på så är det suveränt att tömköra din häst i skogen och styra mellan träden. En bra träning för att bli vän med tömmarna och att planera sin väg, men även som omväxling för kusk och häst istället för att bara nöta på banan.

Tänk nu också på att broddar på en snöfri mark ger ett annat fäste och ger inte den normala glidfasen för hoven vid isättningen. Detta kan bidra till att leder, senor och muskulatur får en påfrestning den inte är van vid. Så håll extra koll på hästens ben och fysik.

Nu till helgen, 9-10 februari, är det skogskörningskurs o vidareutbildning för min del på Ryasjö Hästgård. Ser fram emot det!

Sköt om er och träna långsiktigt!


2012-12-23
Nu e det jul här i vårt hus...
Julen är här och både folk o fä kanske får några dagars ledighet. Jag vill önska alla gamla som nya kunder en riktigt God Jul o ett Gott Nytt År! Var rädda om er, ta det lugnt, stressa mindre, njut o krama varandra ordentligt! Vi ses nästa år!
Kramar från Alexandra.


2012-11-19
Lördagen den 1 december är ni välkomna till Gällstad centrum och julmarknaden där. Vi kommer att vara på plats med ett körekipage mellan kl 12-15 och då finns tillfälle att åka med på en liten tur. Eller kanske man bara vill komma och klappa eller dofta häst- och lantluft. Så Välkomna hit och passa på att julhandla och åk häst och vagn samtidigt! Vi ses!


2012-11-15
Nu är det premiär!
Nu startar vi upp vår hästkörskola på Björkholmens Gård i Gällstad. Även om det nu är den mörka och kalla årstiden så är det ändå kul att köra häst! Så tveka inte. Ta på dig varma kläder och kom och känn känslan av att bli ett med hästen i tömmarna! Vi skräddarsyr tiderna utefter vad som passar dig.
Läs mer på undersidan "Hästkörskola", klicka här >>
Varmt Välkommen!
 
 
 
Alexandra Ljungström, Hästfriskvårdare och Diplomerad Equiopat, 0768-306455, info@optimalhasthalsa.com